9 aandachtspunten bij het werken met een sloophamer

Aan de slag met uw eigen (slag)kracht!

In een eerdere blog vertelde ik u hoe u het beste uw sloophamer kunt bewaren om deze zo optimaal mogelijk te houden. Nu wil ik u informeren hoe u deze sloophamer zo optimaal mogelijk kunt gebruiken. Waarmee dient u rekening te houden? Hieronder bespreken we 9 zaken waar u op moet letten bij het gebruiken van een sloophamer.

 

1. De VemaTEC hamer heeft een Anti-loze slagbeveiliging

Een anti-loze slagbeveiliging zorgt ervoor dat de hamer niet in te schakelen is als de punt van de beitel niet is voorbelast. Het inschakelen van de hamer zonder tegendruk op de beitel is zeer schadelijk en kan leiden tot vervorming of breuk aan de beitel, beitel borgingen of behuizingen van de sloophamer.

De hamer van VemaTEC werkt niet als u geen voorbelasting op de punt zet en valt stil nadat het materiaal is gebroken en de belasting wegvalt op de beitel, ook al houdt men de bediening vast.

Voor de techneuten: De anti-loze slagfunctie werkt in principe met een ingebouwde omleiding en een afsluiter in de cilinder. De afsluitklep is een omschakelklep om de anti-loze slagfunctie voor speciale toepassingen uit te schakelen.

 

2. Kies de juiste beitel voor uw werkomstandigheden

In principe zijn er twee soorten van breken met een hydraulische sloophamer:

  • Penetrerend, of snijdend breken: Een conisch, piramide of wigvormige beitel wordt met kracht in het materiaal gedreven. Deze methode is het meest effectief in zachte, gelaagde of kunststof materialen.Hoe scherper de rand van de beitel is, hoe beter de hydraulische sloophamer in het materiaal dringt. Echter, het breken van hard materiaal zorgt ervoor dat de scherpe randen van de beitel sneller slijten.

 

  • Golf breken: Het overbrengen van een zware mechanische belastende golf in materiaal breekt materiaal. De best mogelijke energieoverdracht tussen beitel en materiaal wordt verkregen met een stompe beitel. Dit effect van breken is effectiever in hard, broos en zeer abrasieve materialen. Over het algemeen is een beitel met een kleine oppervlakte niet geschikt voor dergelijk breekwerk.

 

3. Neem de juiste werkrichting in

Beweeg de beitelpunt van de rand van het te breken object naar binnen. Probeer nooit een te groot blok in een keer af te breken. Als het niet lukt om

binnen 30 seconden een stuk af te breken, kies dan een kleiner stuk. Het breken van het object moet dan namelijk in meer kleine delen opgedeeld worden. Grotere stukken zullen het werktempo niet verhogen, omdat er meer tijd voor nodig is per stuk. Wanneer u de hydraulische sloophamer langer dan 30 seconden inschakelt, kan dit schade veroorzaken.

 

 

4. Neem de juiste werkhoek in

De hydraulische sloophamer moet altijd loodrecht op het oppervlak van het materiaal geplaatst worden. Indien de hydraulische sloophamer wordt bedreven onder een schuine hoek, zal de beitel van het materiaaloppervlakte afglijden en loze slagen veroorzaken. Loze slagen kunnen de hydraulische sloophamer beschadigen en de beitel zal sneller slijten, of zelfs breken.

 

 

 

 

5. Drijf de beitel niet de grond in

Indien de beitel diep de grond ingedreven, maar niet heen en weer bewogen wordt om ruimte te maken in het gat, zal de beitel door het puin beklemd worden. Hierdoor zal de punt van de beitel gloeiend heet worden met gevolg dat deze zijn hardheid verliest. Een beitel die te heet geworden is zal sneller slijten en is geen betrouwbaar stuk gereedschap meer. Een te heet

geworden beitel moet daarom vervangen worden.

Stof in het hamergat dempt de slagkracht en vermindert daardoor de effectiviteit van de hydraulische sloophamer. Kantel, tijdens bedrijf, de hydraulische sloophamer lichtjes heen en weer om het stof te laten ontsnappen, maar kantel nooit meer dan 5 graden. Meer dan 5 graden kantelen zal de beitel doen breken.

 

6. Gebruik de hamer niet als hefboom

Gebruik de beitel nooit als een hefboom of koevoet. De beitel zal breken als u dit doet. Dit is daarom nooit slim om te doen.

De grootste kans dat een beitel breekt als gevolg van hefboomwerking is als een steen van binnen hard is of wanneer de grond bevroren is. Wees daarom voorzichtig en stop direct als u plotseling weerstand voelt onder de beitel.

 

 

 

 

7. Nooit onder water gebruiken

De standaard uitgevoerde hydraulische sloophamer mag nooit onder water gebruikt worden. Bij gebruik onder water zal de ruimte tussen de zuiger en de beitel zich vullen met water. Dit genereert een grote drukgolf binnen in de hamer, waardoor de afdichtingen worden beschadigd. Ook zal corrosie, slechte smering of binnendringen van water tot verdere schade leiden binnenin de hydraulische sloophamer.

 

Met een speciaal gemonteerde onderwater perslucht kit is het mogelijk om onder water te hameren.. Wij bij Verhoeven informeren u hier graag over.

 

 

8. Niet gebruiken om materiaal te verplaatsen

De hydraulische sloophamer is niet geschikt om materiaal te verplaatsen. Het gebruiken van de hydraulische sloophamer of beitel om een object weg

te duwen kan schade veroorzaken.

 

 

 

 

 

9. Nooit gebruiken om te tillen

De hydraulische sloophamer is niet ontworpen om lasten te tillen. Gebruik de beitel nooit om iets op te tillen. Dit is zeer gevaarlijk en kan schade

veroorzaken aan zowel de hydraulische sloophamer als de beitel.

 

 

 

 

 

Als u deze gebruiksaanwijzingen in acht neemt slaat uw hamer het beste. Ook na 10 jaar of langer heeft u dan nog de meest optimale slagkracht.

Ook regelmatig onderhoud is cruciaal. Fabrikant van onze VemaTEC hamer adviseert iedere 2 uur te smeren en iedere 50 uur de bovenhuismoeren en de gasdruk te controleren in het bovenhuis. Een regelmatig onderhoudsbeurtje bij de dealer van VemaTEC hamers zorgt er voor dat u niet komt stil te staan. Zo kan er vroegtijdig worden achterhaald of een schade aan de delen betekent dat er iets mis dreigt te gaan. Zo heeft u de meeste kans van slagen, en de hardste slagen.

 

Bron foto’s: Everdigm Service Manual for EHB breaker

vematec messenstaal korting