Bakreparatie; duur of duurzaam?

We hebben ze allemaal wel al eens gezien, een graafbak waar het mes vooraan rond afgesleten is. Maar wat is hier aan te doen? Is het nog economisch om dit te herstellen en hoe voorkomen we dit? Dit leg ik jullie hieronder uit.

Consumptiemaatschappij

Een standaard graafbak wordt uit duurzaam staal vervaardigd, je kan best stellen dat ze tegen een stootje kunnen. En toch gaan ze niet eeuwig mee; aarde, steenpuin, etc… schuurt enorm en vroeg of laat zal de plaatdikte van je graafbak wegslijten. Het duidelijkst zichtbaar is het wanneer het moedermes vooraan rond wegslijt – of in extreme gevallen, wanneer de rug van de graafbak gaten heeft.

Is het vandaag de dag economisch gezien nog interessant om een bak te herstellen? Een graafbak is, naar gelang het tonnage van de graafmachine, een aanzienlijke investering. Bij machines van meer dan 20 ton is dit echter het overwegen waard.

 

bakreparatie-verhoeven-1

 

Verstevigen

Bakreparaties vereisen speciaal laswerk. Onze ervaren lassers gaan eerst de graafbak inspecteren en uitmaken welke delen aan vervanging toe zijn. Daarna worden deze delen uitgesneden. De naden worden opgeschoond, en een HARDOX-plaat wordt op maat gesneden, klaar om in te lassen.

Zo werd bij de bak op de onderstaande foto’s het moedermes vervangen. Maar je kan zien dat de klant geopteerd heeft om, op ons advies, enkele verstevigingen aan te brengen op zijn graafbak. Onder het moedermes werd voor een niet-omkeerbaar onderlasmes gekozen. De flanken werden opgelast met strips van pantserstaal en de hoeken werden nog een verstevigd met chocky-bars. Tevens werden de wig-adapterplaten vervangen (niet zichtbaar op foto) en werd de kuip verstevigd met nieuwe slijtstrips onderaan de bak (niet zichtbaar op foto).

 

bakreparatie-verhoeven-1   bakreparatie-verhoeven-1

 

Beschermen

Standaard is een graafbak uitgerust met een mes; het moedermes. Om slijtage aan dit mes te voorkomen, kan je kiezen voor één van de volgende opties: een voorzetmes, een onderlasmes (al dan niet omkeerbaar), of een onderschroefmes (idem).

Een voorzetmes, ook wel pijlprofiel genoemd, beschermt het moedermes. Het is het voorzetmes dat weg zal slijten. Door middel van enkele streeplassen wordt het onder tegen het moedermes bevestigd. Door de lagere kost per lopende meter van een voorzetmes, en minder arbeidskost bij vervanging is het een te overwegen ‘optie’ bij de aankoop van een nieuwe graafbak.

 

bakreparatie-verhoeven-1

 

Bakreparatie is overwegen waard

Een bakreparatie is zeker het overwegen waard. Het tijdig laten inspecteren en herstellen, kan veel frustratie wegnemen bij de machinist, want het verhoogt de nauwkeurigheid waarmee gewerkt wordt. Houd als aankoper/eigenaar bovendien in het achterhoofd dat enkele van deze opties de levensduur van de graafbak kunnen verlengen, waardoor u een bakreparatie dan weer kan uitstellen… Een win-win situatie!

 

 

     

      Chris Salaj

      Vertegenwoordiger Rijwerk & Uitrustingsstukken

      Rayon: België Midden

 

 

 

onderschroefmes grijper blokjewegbeschadiging met draaien machine voorkomen