Warme dagen, koude nachten: bewaar uw sloophamer staand!

De oorzaak waarom uw sloophamer veel olie lekt hoeft u vaak niet ver te zoeken en is met weinig moeite of met een kleine aanpassing te voorkomen. Oxidatie door condens en een ingedrukte seal in de behuizing van uw hamer veroorzaken deze lekkages. Lees verder in deze blog hoe u dat kunt voorkomen en hoe u de levensduur van uw sloophamer aanzienlijk verlengt.

De sloophamer is bij menig gebruiker een niet alledaags gebruikte tool. Daarom ligt deze vaak ergens buiten aan de kant wanneer hij niet gebruikt wordt. De meesten onder ons leggen deze op een pallet horizontaal weg. Dat zorgt ervoor dat de sloophamer na een bepaalde periode begint te lekken.

Oorzaak van lekkage

Vooral in de maanden dat de nachten koud zijn en de dagen nog lekker warm ontstaat de oorzaak waardoor menig beitelbussen of zuigers beginnen te oxideren: condens. Mist en nevel dringt de behuizing binnen en waterdruppels vormen zich tussen de beitelbus en de beitel. Omdat de sloophamer niet wordt bediend of bewogen zorgt de condens in de sloophamer ervoor dat de beitelbussen, beitels of behuizingen gaan oxideren. Wanneer de sloophamer dan weer opnieuw gebruikt wordt, brengt de geoxideerde laag schade toe aan alle ringen, afdichtingen en zelfs aan de zuiger.

Het plat (horizontaal) weg leggen van de sloophamer is niet zo’n goed idee omdat de zuiger door zijn eigen gewicht in de afdichtingen gaat liggen. Die vervormen ovaal en sluiten het hydraulische gedeelte niet meer goed af. Hierdoor verliest de sloophamer niet alleen olie, maar ook de slagkracht vermindert en cyclustijden worden langer.

 

sloophamer hydraulisch

 

Zet de sloophamer verticaal weg

Gebruikt u de sloophamer langer dan twee weken niet, dan schrijft de fabrikant menig regels voor in de gebruikershandleiding:

  • Haal de beitel uit de hamer
  • Ontlaat het gas van de accumulator
  • De zuiger die de slagen overbrengt op de beitel dient in de hoogste positie geplaatst te worden
  • Het onderste gedeelte van de zuiger, de beitel en de bussen dienen ingevet te worden
  • De hamer dient verticaal weg gezet te worden op een droge plaats

Dit wordt meestal allemaal niet gedaan, want dan moet er het één en ander gebeuren voordat je de sloophamer weer inzetbaar hebt. Daarbij gaan er ook wel eens delen verloren etc..

Gebruik daarom een standaard

Als u de sloophamer ergens binnen verticaal weg zet en ervoor zorgt dat de beitel de zuiger in de hoogste positie in de behuizing drukt, voorkomt u bijna alle kans op oxidatie of het doorliggen in de seals. Omdat de seals en bussen op de juiste positie ten aanzien van een ingedrukte zuiger zitten, heeft condens geen kans op infiltratie. Rechtop weg zetten zal ook ervoor zorgen dat de condens druppels weg lopen van de onderste beitelbus in plaats dat deze infiltreren. Als de sloophamer ook nog wordt weg gezet in een droge ruimte, is de kans op condens bijna nihil.

Hoe maakt u een standaard?sloophamer standaard hydraulisch

Heel simpel, de beitel van de hamer plaatst u in een buis, die net wat ruimer is dan de beiteldiameter. De lengte van de beitel op zijn kortst – moet de hoogte zijn van de buis. Het kortst is de beitel wanneer hij, na een periode van gebruik, gesleten is en op zijn hoogste positie in de behuizing van de hamer zit. Zo zal de beitel het gewicht van de sloophamer dragen en drukt hij de zuiger door het gewicht altijd in de hoogste positie. Tenminste: als de slangen en koppelingen aan elkaar gekoppeld worden als men hem weg zet. Anders kan de hydrauliekolie niet weg en zorgt deze voor tegendruk die de zuiger niet doet verplaatsen om goed af te dichten. Verstevig de buis vervolgens met een voetplaat en zorg voor een draagvlak dat groot genoeg is om de hamer verticaal te houden.

Als u met deze tips rekening houdt bij het opbergen van uw sloophamer, gaat hij gegarandeerd veel langer mee!

Verhoeven verkoopt VemaTec sloophamers die gefabriceerd worden door Everdigm. Deze zijn leverbaar van 800 kg tot 200 ton.

Heeft u vragen of interesse naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op!

levensduur rijwerk verlengenelektrische wiellader schäffer 24e