De boormotor van Auger Torque: zoveel meer dan alleen een grondboor

Verhoeven hecht net zoals Auger Torque veel waarde aan superieure producten en uitstekende service. Wij adviseren je graag in het vinden van de juiste tool voor jouw machine. In deze blog vertellen we in een aantal punten wat de Auger Torque boormotor zo sterk maakt. Deze punten kun je in acht nemen bij de overweging van het aanschaffen van een boormotor.

Auger Torque boormotor

Applicaties en extra’s

In combinatie met een grondboor wordt een boormotor het meest gebruikt voor omheiningen, schroefpalen, schroefankers, boomplanting, warmtepompen en bronbemaling. Maar er zijn nog andere tools die aan de boormotor te koppelen zijn, waarmee het gebruik breder inzetbaar wordt. Denk aan een beton- of mortelmolen, een houtsplijter om te klieven of een stobbenfrees die de krullen kort bij de stam achterlaat (en niet zoals bij een traditionele frees, die het hout tot op tientallen meters wegslingert). Langs een vijver of waterloop scheelt dat een hele hoop opruimen.

De werking van een boormotor

Planeetwielmechanisme – Zonnewiel (primair) / planeetwiel (overbrenging) / satellietwiel (secundair)

Tandwielen brengen een aangedreven rotatie op een as over van hoge naar lage snelheid en creëren daardoor ook een hoog vermogen op een andere as.

Het zonnewiel is bevestigd aan de centrale as die wordt aangedreven. Als het zonnewiel 6 rotaties maakt en het satellietwiel maar 1 rotatie maakt, dan spreken we van een verhouding van 6:1 (reductiefactor). Bijvoorbeeld: de kracht die we op het primaire zonnewiel uitoefenen is 1000Nm. Met dezelfde reductiefactor zorgen de planeetwielen dat er een kracht op het satellietwiel mogelijk is van 6000Nm.

De snelste is niet de sterkste motor, welke is optimaal…

De aspecten die meespelen in de keuze van een juiste boormotor voor jouw machine zijn in eerste instantie de drukken en liters die de machine geeft op zijn extra functie. De kleinste boormotor kan 1200Nm geven met een aanvoerdruk van 185 bar. Als de machine dan ook nog eens 32lpm olie geeft, haalt de motor 81 toeren per minuut. Dat lijkt weinig, maar een machine met deze specificaties heeft maar een gewicht van 0.75 – 1 ton en hiermee zou een boorvijzel van 300mm doorsnede zonder problemen in de grond moeten draaien.

Zo kan men gaan tot boorvijzels van 2,4m doorsnede in combinatie met de juiste machine, werkend op bijvoorbeeld 320 bar met 280 liter hydrauliekolie per minuut. Deze boor zal echter maar 30 toeren per minuut maken, maar wel met een koppel van bijna 50.000Nm. Eigenlijk ongeveer 50 ton druk, mocht je er een sleutel van 1m op zetten om de vijzel te draaien.

Een vijzel Heavy of Rock duty

In het maken van een keuze van de vijzels heeft de doorsnede uiteraard de hoogste prioriteit. Maar de grond waarin geboord dient te worden bepaalt welke tanden er op de vijzels nuttig zijn. In medium harde grondsoorten met hier en daar wat stenen kan men altijd met “tungsten” tanden opzet werken. Verhoeven levert de “Heavy Duty” boorvijzels in de lage landen. Ook verkrijgbaar zijn “Rock Duty” boorvijzels, waarmee men door het asfalt en andere hardere ondergronden kan boren. Deze laatste zijn het efficiëntst als er hogere neerwaartse druk gezet kan worden gezet met de machine.

Auger Torque behuizing

Service en “Non-Dislodgement-Shaft”

Het is goed om te weten dat de boormotor in een behuizing zit die tegen extreme condities kan. De as in de boormotor is zo geconstrueerd dat deze gegarandeerd niet uit de motor te trekken is. De “Non-dislodgement-Shaft” van Auger Torque is een musthave als men werkt op sites waar veiligheid voorop staat. Dit gedeelte as en tandwielen draait in hoog synthetische olie die Auger Torque een blauwe kleur geeft. Zo kan men door de kleur van eventueel gelekte olie snel herkennen als de lekkage komt door een hydraulisch lek aan koppelingen of slangen, want die is geel. Als de gelekte olie blauw is, ligt dit aan de seals van de boormotor. En de olie is groen als de lekkage te wijten is aan een interne lekkage tussen motor en tandwielkast.

Voor de verlenging van de levensduur en behoud van de 6 jaar garantie moet de transmissieolie worden afgelaten en vervangen na de eerste 500 draaiuren of 6 maanden na aanschaf door een erkende dealer van Auger Torque, daarna is dit jaarlijks of iedere 500 draaiuren.

Een breed scala

De boormotoren van Auger Torque zijn te verkrijgen in heel wat verschillende afmetingen. Er zijn verschillende modellen die geschikt zijn voor zowel graafmachines van 750Kg tot 50tons machines, als voor truck kranen en skid steers. De meest voorkomende modellen zijn leverbaar uit ons magazijn in Maarheeze (NL). Wij helpen je graag met het kiezen van het juiste model. Neem hiervoor contact met ons op: +31 (0)495-596666.