Cerfontaine investeert in vijftien Takeuchi graafmachines.

In Zuid-Limburg is de recente overname van de verhuuractiviteiten bij Gebr. Pinckers uit Sibbe door ‘buurman’ Cerfontaine al een half jaar lang het gesprek van de dag. Toen John Pinckers kenbaar maakte te willen stoppen, waren de broers Roger, Daniël en Pascal Cerfontaine er als de kippen bij om of te kijken of en hoe het bedrijf de verhuur van machines kon inpassen in de bestaande bedrijfsvoering. Aan de Rijksweg 5 in Berg en Terblijt hebben zij de dagelijkse leiding over een veelzijdige onderneming met circa negentig medewerkers. Dit familiebedrijf is van oorsprong een gemengd landbouwbedrijf, dat in 1965 ook startte met agrarisch loonwerk. In de jaren ’80 kwam daar grondverzet bij en om dit werk goed uit te kunnen voeren is een decennium later de transporttak aanzienlijk uitgebreid. Met ingang van 5 januari 2015 mag Cerfontaine zich tevens specialist noemen in verhuur van grondverzetmaterieel. Het aanbod omvat een compleet programma tot 35 ton, met naast graafmachines op rupsen of banden ook wielladers, kippers, dumpers en een bulldozer.

“Eigenlijk komt de huidige omvang van het bedrijf voort uit allerlei kleine overnames, om van daaruit door te groeien. Zo hebben we eens een transportbedrijf met vier trucks gekocht, nu zijn dat pakweg 25 voertuigen”, vertelt Daniël, financieel directeur en verantwoordelijk voor transport. Broer Roger, algemeen directeur en belast met grondverzet, vult aan: “Het doorzetten van de activiteiten van Pinckers past perfect binnen die strategie. Er is altijd veel samengewerkt met John, die relatie bestaat al vele jaren. Begin jaren ’90 hebben we zelfs de loonwerkactiviteiten overgenomen van John’s vader. Nu gaan we een nieuwe uitdaging aan door ons te richten op verhuur.” Cerfontaine verhuurde voorheen al wel eigen grondverzetmaterieel, waaronder de rupsgraafmachines. Nu pakt het bedrijf de verhuuractiviteiten plotsklaps veel groter aan. Daniël: “De overname is niet geheel risicoloos, maar voor ons zijn die risico’s wel acceptabel. We ondernemen het liefst vanuit ons buikgevoel dan puur op basis van kille cijfers.”

 Vertrouwde gezichten

Behalve het telefoonnummer en planner Erik heeft Cerfontaine nu ook 80% van alle machinisten van Gebr. Pinckers in dienst. “Dat bedrijf stond bekend vanwege haar kwalitatief goede machinisten, dus is het voor klanten wel zo prettig dat men straks dezelfde vertrouwde gezichten tegenkomt”, oordeelt Roger. “John stond bekend om z’n flexibiliteit. Even snel een machine omwisselen, dat was meestal geen enkel probleem. Die denkwijze past ons ook. Wel wilden we een frisse start maken en daarom is besloten wel de uitrustingsstukken maar niet de machines mee over te nemen.” Met het oog op de overname werd vorig jaar zomer een eerste Takeuchi aangeschaft bij Verhoeven Grondverzetmachines in Maarheeze. Een half jaar later staat de teller al op vijftien stuks. Daarnaast winkelden de broers Cerfontaine bij de Staad Groep voor zes nieuwe Doosan bandenkranen: twee DX55W’s van 5.550 kg eigengewicht en vier 15-tons DX140W-3’s.

Via Verhoeven werd geïnvesteerd in vijftien nieuwe of jong gebruikte Takeuchi’s van het type TB295W (10-tons mobiel), TB016LSA (1,7-tons rups), twee stuks TB175W (8,5-tons mobiel), twee stuks TB290LSA met verstelgiek (9-tons rups), twee stuks TB285LSA (8,5-tons rups), drie stuks TB235LSA (4-tons rups) en tenslotte vier stuks TB228LSA (3-tons rups). Tijdens ons bezoek vraagt Roger aan accountmanager Dave Linckens van Verhoeven om een offerte te doen voor nog een TB216. “De 1,7-tonner hadden we eigenlijk besteld voor zomaar erbij, maar uiteindelijk blijkt die continu te zijn verhuurd”, klinkt het voldaan. “Onze eerste ervaringen met het merk Takeuchi zijn zonder meer goed. De machines liggen prima in de hand en bovendien zijn de machinisten en klanten van Gebr. Pinckers er al vertrouwd mee.” Voor Cerfontaine weegt ook zeker mee dat dit Japanse merk te boek staat als onverslijtbaar. “We doen alles zelf, ook onderhoud en reparaties. Daarom is voor ons heel belangrijk dat het materieel kwalitatief in orde is.”

 Organisatietalent

De Takeuchi’s bij Cerfontaine zijn geen ‘typische’ verhuurmachines zonder opties, maar juist compleet uitgerust met overdrukvoorbereiding of zelfs een draaikantelstuk. Dat vergde wel het nodige organisatietalent in de werkplaats van Verhoeven om alle modellen tijdig te kunnen leveren. Roger: “We wilden per se op 5 januari beschikken over een moderne verhuurvloot. Dankzij de inspanningen door het personeel bij Verhoeven is dit gelukt, ook al moest daarvoor tussen Kerst en Oud & Nieuw flink worden doorgewerkt. Het feit dat men snel heeft willen en kunnen inspringen op onze wensen, was voor ons zeker een extra reden om voor dit merk te kiezen.” Met de vijftien Takeuchi’s en zes Doosans is Cerfontaine helemaal klaar voor het nieuwe verhuurseizoen. “Aannemers willen minder risico lopen bij grondverzetprojecten, wat resulteert in een verschuiving naar kleinere machines en verhuur. Met ons complete aanbod spelen we duidelijk in op die trend.”

www.cerfontaine.nl

Door: Kees Beijer – BMB

Cerfontaine