Hoe werkt een elektrische wiellader en wat zijn de voor- en nadelen?
Iedereen kent ze inmiddels wel, elektrische grondverzetmachines. Er zijn diverse fabrikanten die deze machines aanbieden. De één bouwt een bestaande machine om, de ander heeft een compleet nieuwe machine ontwikkeld. Maar hoe werkt dat nou precies, zo’n elektrische graafmachine of wiellader?
Als je voor het eerst op een elektrische machine rijdt vallen er direct een aantal zaken op. De machines zijn stil, snel en sterk. Dat zijn allemaal eigenschappen die direct te verwijzen zijn naar de krachtbron van deze machines: de batterij (waarover later meer). Elektromotoren drijven de pompen van de machine aan. Het voordeel van deze elektromotoren is dat ze direct hun maximale koppel leveren, dus direct kracht en snelheid. Dit merk je direct als je van 0 naar 20 km/h gaat, je wordt voor je gevoel gelanceerd. Naast deze twee specifieke eigenschappen zijn elektromotoren erg stil, je omgeving hoort je nauwelijks. De vierwielaandrijving gebeurt via een cardanas en niet via elektrische wielmotoren, die wil je niet in de bagger en prut hebben.
Wat ervaart mijn omgeving?
Dat de machines stil zijn brengt ook een gevaar met zich mee. Je hoort de machine niet meer, waardoor je niet automatisch wordt gewaarschuwd door het motorgeluid. Een Schäffer (tele)wiellader is standaard voorzien van achteruitrijalarm (deze is uit te schakelen mocht je omgeving er last van hebben). Het prettige van het werken met een elektrische machine, is dat er geen overlast is voor je omgeving, je kunt gewoon blijven communiceren. Een gesprek voeren met de bestuurder is geen probleem.
Hoe zit het met verbruik, uitstoot en onderhoud?
Daarnaast heeft de omgeving geen last van uitstoot, zoals bij een dieselmotor. Gezien een elektrische machine geen verbrandingsmotor heeft, is er ook geen schadelijke uitstoot van verbrandingsgassen. Dit zorgt dat er geen uitstoot is van CO-2. Volgens verschillende bronnen komt er bij de verbranding van 1 liter diesel 3,5 kg CO-2 vrij, tel dit maar eens door, als je wel op diesel zou draaien. Daarnaast heb je ook minder onderhoud, omdat je minder filters en vloeistoffen hoeft te verversen. Bij 1000 uur hoef je pas het hydrauliek filter te vervangen.
Accu-power!
De energiebron van een elektrische machine is uiteraard de batterij. Schäffer heeft bij de bouw van de volledig elektrische 24e wiellader gekozen voor een Lithium-ion accu. Het grote voordeel van deze accu’s is dat ze een groot vermogen en geen geheugen hebben, hierdoor kunt je de accu ten allen tijde opladen. Het opladen gebeurt door een intern laadsysteem, de tijdsduur waarin je de machine hebt gebruikt, heeft deze ook weer nodig om de accu op te laden. Optioneel kun je kiezen voor een externe lader. Met gebruik van deze externe lader bedraagt de laadtijd per accupakket 15 minuten om op te laden tot 80%. Dus wanneer je jezelf even oplaadt tijdens de schaft, kun je dat ook doen met je Schäffer, om er weer een middag vol tegenaan te gaan. Schäffer geeft 5000 laadbeurten óf 5 jaar garantie op de batterij.
Ondanks dat je bovenstaande allemaal netjes hebt gelezen, blijft de vraag, hoe voelt het werken met een elektrisch Schäffer wiellader in de praktijk? Daarom nodig ik je uit om deze machine bij Schäffer Nederland op de vestiging in Zeewolde te komen rijden op onze testbaan. Om te zorgen dat we ruim de tijd hebben voor elkaar is het verstandig om een afspraak te maken. U mag mij hiervoor bellen of mailen.
Onze overheerlijke koffie staat voor u klaar!
Peter Hulsman
Vertegenwoordiger Schäffer
Regio: Nederland