Hoe kunnen beitels van sloophamers breken?

Je kunt helaas niet voorkomen dat de beitel van je sloophamer op den duur gaat slijten, vooral als de hamer intensief gebruikt wordt. Wél kun je ervoor zorgen dat de beitel van je hamer zo lang mogelijk meegaat. Dit doe je door je sloophamer zo goed mogelijk te onderhouden. Beitels van hydraulische sloophamers zijn gevoelig voor schade, afhankelijk van hoe ze worden behandeld en gebruikt.

Naast het onderhoud, zijn er nog veel andere factoren die kunnen voorkomen dat de beitel van je hydraulische sloophamer kapot gaat. Als je weet hoe de beitel van je hamer kan breken, helpt het machinisten ook om dit te voorkomen. Hoewel de beitels van hydraulische sloophamers duurzaam en sterk lijken, zijn er verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat ze breken. We hebben alle aspecten die beitels van hamers kunnen beschadigen op een rijtje gezet.

 

sloophamer gebroken

 

Koud slaan vermijden

Wanneer het buiten koud is, is een sloophamer vatbaarder voor vermoeidheidsbreuken. Voordat je start met de beitel van de sloophamer uitgebreid te gebruiken, moet de sloophamer worden opgewarmd. Begin dus met licht breken. Zeker wanneer de beitel nat en bevroren is kan het zijn dat deze bij de eerste slagen breekt. Start dus rustig op en hamer niet te lang op één plaats.

Blank slaan vermijden

blank slaan sloophamer

Blank slaan gebeurt wanneer de punt van de beitel niet goed in contact komt met het werkstuk, of de beitel te weinig tegendruk krijgt in het materiaal. Dit probleem kan ervoor zorgen dat de voorste kop van de beitel barst of dat er een breuk ontstaat bij de beitelborging.

Het wordt ook als blank slaan beschouwd wanneer het gereedschap van het werkgebied wegglijdt, of het gereedschap door dunne betonnen keien of platen breekt.

 

Pas op voor zijdelingse kracht

De meest voorkomende oorzaak van het breken van een beitel van de sloophamer is bij zijdelingse kracht die optreedt tijdens het gebruik, waardoor de mate van vermoeiingsspanning toeneemt. Elke vorm van zijwaartse kracht die optreedt terwijl de sloophamer in gebruik is, kan ervoor zorgen dat het gereedschap buigt. Zijdelingse kracht treedt op wanneer de hamer niet correct wordt gebruikt.

Wrikken, verkeerde werkhoeken en het gebruik van de trekkracht van de machine zijn allemaal grote “don’ts” bij het bedienen van een sloophamer en moet worden vermeden om de levensduur van de beitel en de sloophamer te verlengen.

 

Care & maintenance schedule chart

De sloophamer genoeg smeren

Om een ​​soepel metaal-op-metaal contact in de hydraulische sloophamer mogelijk te maken, moet deze elke twee uur worden gesmeerd. Als de schacht van de hamer niet vaak genoeg wordt gesmeerd, kan het probleem ertoe leiden dat de hamer barst. Rekening houdend met het voorgeschreven onderhoudsschema wordt de hamer en beitel aanzienlijk langer bruikbaar.

Veroudering

Veel sloophamers worden veel te weinig gebruikt. Na verloop van tijd kunnen hamers gaan roesten door weersinvloeden en doordat er niet genoeg vet wordt gesmeerd tussen het gebruik door. Hierdoor komt roest niet alleen aan de buitenzijde, maar ook binnen de behuizing, door condens. In een eerdere blog schreef ik al dat een sloophamer rechtop weggezet dient te worden om roestvorming en daardoor onnodige schade te voorkomen.

veroudering sloophamer veroudering sloophamer veroudering sloophamer

Inspecties en onderhoud

VemaTec sloophamers van Verhoeven worden geleverd met handige slijtlijsten waarmee bepaald kan worden of onderdelen, zoals beitels en beitelbussen, vervangen dienen te worden. Door deze regelmatig te controleren loop je minder risico op een gebroken beitel van de  sloophamer. Deze slijtmaten staan ook in de handleidingen van de VemaTec sloophamers.

VemaTec is de bron waar je op kunt vertrouwen wanneer jouw beitel of hydraulische sloophamer stuk gaat en gerepareerd moet worden. Een groot voordeel van het inspecteren of vroegtijdig repareren van je sloophamer is het geld dat je bespaart. Je voorkomt namelijk dat je ineens stil komt te staan door een defect, waardoor je niet te maken krijgt met extra huurkosten, hoge reparatiekosten of de kosten voor het aanschaffen van een nieuwe sloophamer of beitel.

Heb je een probleem, we helpen je graag correct verder. Vereco met de verhuur, onze werkplaats met de reparatie en sales als u een topmerk wil aanschaffen.

Vematech grijper knijpkracht