Slijtdelen beschermen de kracht van een sterke basis
Another ‘bucket’ in the wall 9/11/1989 – 9/11/2019
Vandaag de dag, 30 jaar geleden viel de Berlijnse muur. Veel mensen hebben mee geholpen aan de afbraak ervan. De soms wel 100m brede constructie werd afgebroken over een lengte van 45km. Oost Duitsers waren verrast dat graafbakken van de Westerlingen zo goed uitgerust waren met slijtdelen. Slijtdelen die ervoor zorgden dat de basis altijd goed blijft en dus eigenlijk bijna nooit vernieuwd hoefden te worden.
De basis van een VemaTec graafbak bestaat uit:
- Ophangoren/adapterplaten
- Brugstuk
- Kuip
- Zijschot
- Moedermes
- Standaard slijtdelen:
- Zijmessen
- Slijtstrippen
Extra slijtdelen beschermen je bak
Je kunt een bak beter beschermen door gebruik van een extra slijtdeel. Een slijtdeel is relatief makkelijk te vervangen is en laag in kosten blijft. Dit is het overwegen waard om je bak zo lang mogelijk mee te laten gaan.
De slijtdelen die men kan plaatsen zijn:
- Een voorzetmes/pijlmes
- Deze voorkomen slijtage aan het moedermes.
- Baktanden
- Deze zorgen ervoor dat bakken makkelijker indringen in materialen.
- Wear bars, wear buttons en wear corners
- Deze zorgen dat zijmessen en/of de kuip beter bestand zijn tegen slijtage.
1. Voorzetmes
Een voorzetmes aanbrengen is het minste wat men kan doen om het moedermes te beschermen.
Het voorzetmes wordt meestal aan de boven- en onderkant voorzien van lasstukken aan het moedermes van ca. 10 cm om en om. Het aflassen ervan is eigenlijk niet nodig. Tegen de tijd dat de ca. 10 cm dikke las doorscheurt aan de buitenzijdes van het mes, is het tijd dat je het voorzetmes vervangt.
Standaard zijn voorzetmessen te verkrijgen in maatvoeringen op lengte van 1.02m, 2.02m, 3.02m en 6m.
Moedermes
De zijmessen van een bak kunnen gedeeltelijk worden vervangen door een moedermes van 500Hb met één snijkant. De snijkant is voorzien om beter in het materiaal te kunnen snijden. De zijmessen vervangen en deze tot voor aan het mespunt laten aansluiten – voorkomt dat het moedermes uitbreekt of vervormt als je de maximale uitbreekkracht overschrijdt.
2. Baktanden
Baktanden zijn te gebruiken om de indringing in materialen zoals asfalt, puin en gesteente te vergemakkelijken. Hoe stomper de punt, des te moeilijker hij in het materiaal infiltreert. Materiaal wat scheurt, zoals gesteente, hoeft maar een kleine splitsing te krijgen om een bak makkelijker te laten infiltreren. Dus een puntige tand is de beste oplossing.
VemaTec CAT- J-serie baktanden, met het alom gekend pen borging systeem, worden private label voor Verhoeven geproduceerd in het Oosten. Deze vind je ook bij de concullega’s die ze in massa’s kwaliteiten laten gieten in Chinese gieterijen.
De tanden worden gewisseld middels een pen die je zijdelings uit de tand door de adapter moet slaan. De pen wordt geborgd door een ring die in een uitsparing in de adapter zit. Mocht je een tand verliezen tijdens je werk, dan ben je negen van de tien keer ook de ring en pen kwijt.
Esco™ heeft een passende tand op de “CAT J serie” genaamd de “MAX DRP” serie. Deze gaat zienderogen langer mee dan alle andere tanden die in de handel te verkrijgen zijn. Mocht je de adapters van een J-serie op je bak hebben, dan kunnen we zowel de voordelige versie van VemaTec als de kwalitatieve Esco™ tand aanbieden.
Esco™ haar laatst ontwikkelde tand- en adapter systeem heet “Ultralok”. De kwaliteit van deze baktanden is door gebruikers als het meest degelijk op de markt bevonden. Leverbaarheid en kwaliteit aan een correcte prijs zijn de voornaamste producteigenschappen. Maar er is nóg een uniek voordeel aan deze tandtypes, en dat is dat de tanden te wisselen zijn zonder hamer.
Een baktand wisselen zonder hamer
De borging van een Ultralok Esco™ tand is een soort spie die in één beweging de tand borgt in de adapter en geïntegreerd is in de tand. Met een “3- trap zekerings-rib” voorkomt deze spie dat de adapter uit de tand ontgrendeld. Geen losse pennen en ringen meer die geslagen moeten worden, zoals bij het alom nagemaakte Caterpillar systeem.
In mijn volgende blog vertel ik jullie meer over dit tandsysteem. Alsook op de lopende actie die hiermee gepaard gaat.
Nog een bijkomende tip: mocht u een baktand kwijt zijn, graaf dan zeker niet verder. De neus van een adapter dient alle krachten (door belasting van de tand) op zich te nemen. Niet de borging. Als er materiaal van de neus van de adapter weg is gesleten en u toch een tand plaatst kan deze sneller slijten of weg gespeeld worden dan normaal.
3. Wear bars, wear buttons en wear corners
Extreme toestanden vereisen wear bars, -buttons of -corners. Abrassief materiaal zoals scherpzand, gesteente en asfalt laten uw slijtdeel extreem snel slijten. Daar waar de andere slijtdeelmaterialen al een hardheid hebben van 400Hb of 500Hb bestaan er ook opzetstukken die een hardheid in Brinel van 700Hb hebben.
Wanneer deze slijtdelen op de juiste posities worden aangebracht op uw bak kunnen zij het eerste contact met het te verladen of infiltreren materiaal op zich nemen. Hierdoor gaan de achterliggende zijschotten of messen makkelijker door het materiaal en gaan ze ook nog eens langer mee.
Zoals het citaat: “Ich bin Ein Berliner” kunt u met Verhoeven, als zijnde “Checkpoint Charlie” en haar oplossingen recht door het materiaal. Zowel voor messenstaal als voor verscheidene tandtypes adviseren wij u graag.