Grijp vast aan zekerheid met een VemaTec grijper

Wanneer je op zoek gaat naar een sloop- of sorteergrijper hoor je vaak uitspraken als: “Wij verkopen grijpers”, “uit voorraad leverbaar” en “wij zijn al jaren gespecialiseerd”. Deze uitspraken beïnvloeden het koopgedrag van de consument. Maar waar moet je nog meer op letten wanneer je overweegt een grijper aan te schaffen? Een paar details kunnen van groot belang zijn. Wij vertellen je graag waar wij het verschil maken met onze Vematec grijper.

Een blokje achter het wisselbaar mes

In een eerdere blog schreef ik al over het nut van een blokje achter het wisselbaar mes. Zijdelingse belasting op bouten kun je wegnemen door het blokje op een positie aan te brengen achter de slijtmessen, waardoor de gaten in het moedermes niet ovaal uit gaan slijten. Onze VemaTec sloop- en sorteergrijpers zijn van deze blokjes voorzien, wat de duurzaamheid positief beïnvloedt.

De schalen die uit hoogwaardige staal gefabriceerd zijn hebben geen rippershank in de schalen gelast. Dit maakt de schalen iets flexibeler bij het opnemen van een klein stuk. Wanneer dit niet het geval zou zijn, zou je direct wringen op de scharnieren en speling veroorzaken.

Vematec grijper blokje

Een versterkte draaikransDraaikrans

De draaikrans van een VemaTec sloop- of sorteergrijper is gelagerd met rollagers van een grotere omvang waarmee de grijper 360° kan draaien. Het verschil wordt zichtbaar als men 2 grijpers naast elkaar zet. De draaikrans is meestal zichtbaar onder de kopplaat en laat goed zien dat deze vaak voor de helft hoger is dan een soortgelijke grijper. Dit komt de trekbelasting ten goede. Ook zijn er sloop- en sorteergrijpers met een draaimotor als koppelgedeelte tussen kopplaat en schalen. Hiervan zijn de trekbelastingen weliswaar beduidend verschillend (1 tot 2 ton). In de klasse 6-11 tons machines is een trekbelasting van meer dan 50 ton geen probleem voor de VemaTec grijper.

Door het gebruik van lange bouten in het draaikransgedeelte komen breuken of loslopende bouten nooit voor. Eventuele overbelasting van de draaikrans wordt door de rek van de bouten opgevangen. De rollagers houden hun vetbad langer vast en zijn minder slijtgevoelig, omdat er geen vuil kan infiltreren.

De grijper types boven de VSSG602 zijn voorzien van 2 draaimotoren die 1 tandwiel aandrijven. Dit creëert een grotere kracht die beter verdeeld is over de draaikrans en een groter draaimoment heeft.

Vematec grijper zijaanzicht

De hoge knijpkracht van de Vematec grijper

De knijpkracht van de sloop- of sorteergrijper wordt bepaald door de druk van de machine die zijn kracht uitvoert op de cilinders. De knijpkracht kan een grote invloed hebben op speling van zowel de draaikrans, als van de pennen en bussen. De cilinders zijn zo geplaatst dat de krachten die in het hoofdframe komen, gehalveerd worden. Daarnaast hebben ze een einddemping die de grijper een grote opening geeft, bijvoorbeeld voor het opnemen van rijplaten. Eventueel opkomende speling wordt ook gereduceerd doordat de 4 geharde verchroomde pennen geen vetspannippel en/of kanalen hebben. De cilinders liggen zo gemonteerd dat ze samen met de slangen en koppelingen zo goed als stil liggen en daardoor vrijwel nooit gaan lekken.

De vetnippels zijn goed bereikbaar aan de buitenkant van de bussen en draaikrans. Deze zouden iedere 8 draaiuren gesmeerd moeten worden. Daarnaast zijn de scharnierpunten afgedicht met stofafdichtingen en zorgen daarom met alle andere genoemde zaken voor een optimale duurzaamheid.

Vematech grijper knijpkracht

Het aanbod van VemaTec

Buiten een grote voorraad aan sloop- en sorteergrijpers, snelle levering en breed assortiment biedt VemaTec veel meer. De specialisten in onze werkplaats leveren uitmuntende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden en kunnen altijd op korte termijn ingezet worden. Dat is alleen mogelijk met een Benelux servicenetwerk en onderdelen uit voorraad. Zo helpen en denken wij mee met jouw bedrijfszekerheid.

Wil je graag nog uitgebreider persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Fam_Verhoeven