Verhoeven aanwezig bij actiedag Grond in verzet
Na de tractoren kwamen de kranen. Op woensdag 30 oktober verzamelden zich zo’n 6000 betogers en ongeveer duizend voertuigen op het malieveld in Den Haag. De aanleiding van deze protestactie is de huidige problematiek rond de PFAS grond en de stikstof regelgeving. De vergunningverlening in de bouw- en infrasector staat voor een groot deel stil. Dit betekent dat het grondwerk stil ligt en dat huizen niet worden gebouwd. Voor de demonstrerende bouwsector is de maat vol. Zij eisen snelle maatregelen zodat ze weer aan het werk kunnen.
Verhoeven was aanwezig bij het protest. Het veld stond vooraan vol met demonstranten in oranje jassen. Achter hen staat het malieveld vol met graafmachines, vrachtwagens, laders en bevestigde spandoeken. Hier staan kreten op zoals ‘PFAS hier, PFAS daar, de nieuwe crisis staat klaar – laat dit niet zover komen!’ en ‘Door stikstof beleid raken wij onze banen kwijt’. Tijdens de toespraken van onder andere Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit) en Eric Wiebes (Economische zaken) en wordt er veelvuldig getoeterd.
Klantmachines
Tijdens een rondje over het veld merken we dat er verschillende klanten aanwezig zijn; er staan verschillende Takeuchi machines opgesteld (zie foto’s onder aan bericht). Mooi om te zien dat we hier goed vertegenwoordigd zijn.
Grond storten
Rond 13:00 storten verschillende kiepwagens – ter protest – een flinke lading zand op het malieveld. De omstaande demonstranten zijn enthousiast en iedereen maakt foto’s en video’s. De grond wordt na het protest wel weer netjes opgeruimd. Er is ten slotte materieel genoeg om dit klusje snel te klaren.
Wat is er bereikt?
Grond in Verzet is achteraf tevreden met de opkomst; hij geeft wel aan dat hij het jammer vindt dat demonstranten toch met voertuigen de weg zijn opgegaan en dat de politiek niet daadkrachtiger heeft gereageerd.
De politiek heeft tijdens deze dag aangegeven dat Nederland ‘niet op slot’ zit en dat er maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat de bouw plat komt te liggen. Ze melden dat er snel een aangepaste milieunorm komt, een soort drempelwaarde voor stikstof die een oplossing zal bieden voor de meeste projecten. Voor hoeveel en welke projecten dit een uitkomst gaat zijn en hoe snel deze maatregelen worden getroffen? Daarover weten we helaas nog niets concreets. Hopelijk komt hier snel verandering in.